Proef de sfeer van Hongarije

Hongarije
Pécs- Pécs

Pécs is de hoofdstad van de privincie Baranya en ligt in het zuidwesten van Hongarije, aan de voet van het Mecsekgebergte. Met 180.000 inwoners is het de op vier na grootste stad van Hongarije. De stad is tweeduizend jaar oud en er heerst mediterraan klimaat in het gebied. Dankzij de lange geschiedenis van Hongarije en ligging van de stad kunnen cultuursnuivers hier hun hart ophalen.

Vele pausen hebben de beroemde Domkerk van de stad bezocht. Maar de geschiedenis van de stad gaat verder terug. Er zijn overblijfselen gevonden van de Romeinse tijd. Het oude centrum van de stad is prachtig. Er zijn veel winkeltjes, terrasjes, monumenten, historische panden en gezellige markten. Op het marktplein is er elk eerste weekend van de maand een oude markt. Iedere zondag is er een auto- en rommelmarkt waar je je zeker niet snel zult vervelen.

Pécs ligt, net als veel staten op de Balkan op het snijpunt van het oude Ottomaanse rijk en het “westen”. De honderdvijftig jaar durende Turkse overheersing heeft geresulteerd in belangrijke monumenten, zoals bijvoorbeeld de groene koepel voor het gebedshuis van de pasja Gázi Kászim. In het centrum is de kerk van St. Augustinus te bezichtigen. Deze kerk is vroeger een moskee is geweest. De stad is sinds 1009 een bisschopszetel dankzij koning Stefan de Heilige en is een belangrijk cultureel centrum. Het best bewaard gebleven islamitische bouwwerk in Hongarije is de moskee Jakováli Hasszán. Hier kun je de Turkse historische objecten en kunstvoorwerpen bezichtigen. Ernaast staat een 23 meter hoge minaret. Op één van de heuvels rond Pécs staat een televisietoren, het symbool van de stad. Vanaf dit punt heeft u een prachtig uitzicht over Pécs en de omgeving.