Proef de sfeer van Hongarije

Hongarije
Velencemeer- Velencei-tĂł

Het Balatonmeer is met afstand het bekendste meer van Hongarije. Maar ook het Velence meer is een populair vakantieoord in Hongarije. Het ligt ongeveer 70 km van Boedapest, in de richting van het Balatonmeer. Het Velence meer is omringd door een prachtig natuurgebied van zo’n 25 km2. De gemiddelde diepte van het meer is 1,2 meter en dankzij vele zonuren bereikt het water ’s zomers een temperatuur van ongeveer 27 graden.

Er zijn veel strandjes aan het meer en het gebied is ook ideaal voor zeilsporters of vissers. Stranden vind je vooral in het zuiden en oosten van het meer. Er liggen ook veel gezellige vakantiedorpjes te vinden. Het toeristisch centrum wordt gevormd door de plaatsen Agárd, Gárdony, Velencefürdö, Kápolnásnvék en Velence. Na een bezoek aan Velence is de berg “Bence” niet te missen, vanaf Bence heeft u een prachtig uitzicht over het meer.

Eenderde deel van het meer is een beschermd vogelreservaat, waar meer dan 28 verschillende soorten vogels ongestoord van het leven genieten. Een aanrader is het Velence-gebergte, aan de noordkant van het meer. Het is er heerlijk wandelen. Hongarije staat vol met mooie thermaalbaden. De streek rond het Velence heeft ook enkele mooie baden, zoals het thermaalbad in Agárd. Dit overdekte bad, met een temperatuur van 36 graden, is goed voor zowel lichaam als geest. In de zomer worden hier trouwens ook veel popconcerten gegeven.

Qua cultuur is er een hoop te beleven in de stadjes aan het meer. Er zijn enkele prachtige kastelen te bezichtigen zoals het Brunszvik-kasteel in Martonvásár, het kasteel Cziraky in Lovasberény of de kerken van Vál, Nadap en Pázmánd. In de winter zal de kou de pret niet drukken, het is namelijk fantastisch schaatsen en ijszeilen op het Velence meer.